Social_02

Social Khar

The site located in Khar, was a restaurant earlier and had fallen into substantial disrepair, the crumbling stone clad walls, as well as other signs of the derelict envelope, became a point of entry into the project.

Social has a strong brand presence in the city and the country. The orientation of the project was to think about design as a product of excavation of our site as it was to, in some sense, discover what lay underneath layers of plaster and paint and to augment the found infrastructure with recycled materials.
We decided to pursue the idea of the space as a metaphor for our Mumbai as a city of constant construction. Hence the language and materiality of the project was decided by this notion of the city as a construction site with rebars, RCC and corrugated sheet / bamboo scaffolding as its formal embodiment. A case in point was the entrance, made up of materials seen as standard boundary fencing in most construction sites. What set it apart was the way it was detailed by shingling the panels. Throughout the project it was the crude everyday materials of construction that turned into formal constructs, through the way that they were detailed and not just as material appliques on flat surfaces.
We were interested in the different kind of spaces and how they come together; like the vertical connection with the spiral staircase were all mini challenges. So seamless materiality and spatial definition became operative ideas to enable a contiguous experience.
The color palette wasn’t a focus as was the materiality; a ‘found’ materiality to be precise. The color palette was to emerge from a curated collection of various material. The salvaged doors, leveled with a clear epoxy resin layer, were original salvaged doors used as tables, the bar was cast concrete- with the profile of it being a sum of its section, footrest et al expressed through the bent rebar frame. The project was an exercise not in producing materials or finishes but upcycling existing materials and detailing of how these materials came together.

Project: Khar Social
Location: Khar West, Mumbai, Maharashtra.
Area: 650 Sq.Mt.
Status: Completed
Design Team: Harshat Verma, Aparna Dhareshwar

Back to top