06TCH02HS

The Clearing House

The client wanted to have the all-day -The Foyer-and evening dining areas- The Chamber- as separate entities. The interior space was cavernous and perfect for a more opulent dining experience hearking back to the 60’s.

The challenge was not to be intimidated by the historical context and have the design be subservient to it. The design interventions had to be subtle, yet create an impact. The new materials inserted had to hold their own against the fabulous existing ironmongery.

The two main spaces had very different characters- the outside one being the all day dining, and thus had to have lots of natural light, one of which came from the skylight that reveals the chimney, and the other were the large arched openings that interface with the street- giving it a more casual feel.
The material palette completely changed with the inner space, which had more formal booth seating and decorative lighting which created a different mood. The warm tones of panelling worked effectively with the dark painted shell of the space. The chairs and tables were all made to order, adding to the crafted feel of the space.

The idea was always to highlight the chimney, which is the most prominent visual marker of the space. The skylight became the means to include the chimney within the space.
Inside, the intricately detailed cast iron ceiling and columns were kept intact, and the booths were designed to scale down the large volume and make it a comfortable, intimate dining experience.

The construction time for this project was 4-5 months.

Project: The Clearing House
Location: Ballard Estate, Mumbai, Maharashtra.
Area: 3700 Sq.Mt.
Status: Completed
Design Team: Pranav Thole, Saurabh Suryan, Subham Pani, Sandeep Patwa, Aniket Umaria. Vami Koticha, Sameep Padora.

Back to top

01TCH06HS

02TCH00

03TCH02

04TCH01HS

05TCH05HS

06TCH02HS

07TCH03HS

08TCH04HS

Photo credits: Himanshu Sheth

Back to top